Jag upplever ibland att det känns lite isolerat att bo i Finland (Norden) jämfört med om man skulle bo någonstans i övriga Europa. Tänk om man skulle bo t.ex. i Tyskland eller Italien, då kunde man lätt ta tåget till ett annat land. Men ett ställe som man faktiskt kan åka till med tåg från Helsingfors på bara 3,27 h är St. Petersburg.
Jag och min kompis Salla hade länge tänkt att vi skulle vilja åka till St. Petersburg, men ”dit kan man ju åka när som helst”. Så hittills har vi alltid prioriterat något annat resemål istället. I år bestämde vi oss dock för att äntligen hoppa på Allegro – tåget och spendera en weekend i St.Petersburg.
I det här inlägget kan du läsa om vår weekend i St.Petersburg och få tips på vad man hinner se och göra under en helg i Rysslands metropol.
Weekend i St.Petersburg

Med tåg från Helsingfors till St.petersburg
Tågresan från Helsingfors till St. Petersburg gick väldigt snabbt. Jag hade planerat att sova största delen av tiden, men på grund av pass- och tullkontroll både på finska och ryska sidan var jag tvungen att hålla mig vaken. För att få komma till Ryssland med tåg måste man förutom pass även ha ett giltigt visum. Tips! Det enklaste sättet är att skaffa det via är en resebyrå. Det tar ungefär 2 veckor att få visumet och priset brukar ligga kring 77 euro.
Ankomst till St.Petersburg
Naturen ändrades inte efter att vi passerat ryska gränsen. Däremot var flera av husen delvis omålade eller väldigt slitna.
Värmen slog emot oss när vi steg ut från tåget. Eftersom vi båda gillar att gå bestämde vi oss ändå för att gå från tågstationen Finljandski till vårt hotell Resicence Hotel Moika, som för övrigt visade sig vara ett bra och förmånligt budgethotell!
Miljonstaden St. Petersburg är Rysslands näst största stad och även den nordligaste miljonstaden med ca 5 miljoner invånare (lika mycket som i hela Finland!). På grund av att det i St.Petersburg finns ett flertal flodar samt 342 broar, kallas staden även för Nordens Venedig. För att komma till vårt hotell som låg precis bredvid huvudgatan Nevskij Prospect måste vi gå över den största av flodarna, floden Neva.





Eremitaget och Vinterpalatset
Trots att vi var lite trötta begav vi oss genast ut för att utforska staden. Även om St. Petersburg är en stor stad, så är alla sevärdheter nära varandra. Vi bodde vid floden Moika precis där floden och huvudgatan Nevskij Prospekt krossar varandra. Det kända konstmuseet Eremitaget och den forna tsarfamiljens hus Vinterpalatset låg bara ett kvarter från hotellet. Byggnaderna var verkligen magnifika!














Huvudgatan Nevskij Prospekt
Huvudgatan sträcker sig från Amiralitetet till Alexander Nevskij-klostret, så nästa dag gick vi 4 km från ena ändan till andra ändan av Nevskij Prospekt. Det var så varmt ute att vi ibland måste gå in till butiker för att svalka oss. Vi var inte ute efter att shoppa, men shoppingutbudet verkade inte vara så bra, i alla fall inte för min budget. Butikerna var främst dyra märkesbutiker.





Lunch i klostret
Jag hade läst i en resetidning att restaurangen vid klostret serverar bra mat till ett förmånligt pris, så vi passa på att äta lunch där. Vi upplevde allmänt att människorna i St Petersburg var väldigt fåordiga och inte så vänliga, men jag tycker ändå att man klarar sig bra med engelska. I alla fall om man rör sig på turistställen.
Klosterrestaurangen var helt klart inte ett turistställe. Menyn var bara på ryska och tanten bakom disken var extra arg. När vi kom fram till kassan frågade vi försiktigt om det hade en menyn på engelska. Det hade de inte. Jag försökte fråga om de hade något vegetariskt, men då svarade hon bara något på ryska och hånskrattade. Bakom oss i kön stod en vänlig kvinna som försökte börja översätta menyn för oss, men kvinnan bakom kassan blev väldigt nervös och frustrerad. Jag valde det första bekanta jag hörde att hon nämnde från menyn: borshsoppa. Soppan var en aning mager, men smakade riktigt bra! För endast 3 euro var fick vi var sin soppa och flaska iste.



Fina metrostationer
Jag hade läst att metrostationerna i sig är en sevärdhet i St Petersburg, så efter lunchen vi gick ner till den närmaste metrostationen. Vi hade problem med att förstå hur biljettautomaten fungerade, och till sist fick vi hjälp av en anställd. Efter att vi valt allting och satt in pengar spottade automaten ut två polletter. För att komma genom porten och nerför rulltrappan måste vi sätta polletterna i en automat. Rulltrappan ner var jätte lång! väl nere satt en sur tant i en glasbur. Jag blev nervös ifall jag borde ha tagit med min pollett, men nej. Hon verkade bara ha koll på läget, allmänt. Stationen var fin, och väggarna var prydda med någonting som såg ut som guldmynt. Vi åkte bara några stationer och hoppade av på Nevskij Prospekt.

Flodkryssning
Flodkryssning verkar vara en populär grejj att göra i St.Petersburg. Var och varannan människa på gatan verkar sälja biljetter. Det finns flera olika företag och båtarna utgår från olika ställen, men rutterna skiljer sig inte mycket från varandra. Vår plan var att hoppa på en båt som startade nära Blodkyrkan, men den var redan fullsatt. Istället gick vi till en restaurang för en kopp kaffe medan vi väntade på nästa båt som skulle avgå 30 min senare. Vi kom dock ut från restaurangen först 1,5 h senare på grund av att Salla beställde en liten wraps som det tog över 1 h för henne att få! Vi upplevde överlag att servicen i St Petersburg varken var den bästa eller den snabbaste.
Som tur hade vi ingen tidtabell, så vi kom iväg med en båt som åkte kl.16. Det fanns en guidning men den var på ryska. Det förra företaget vi frågade om gällande turer på engelska, så sa hon att guidning på engelska bara är för grupper. Allmänt så hörde vi väldigt lite andra språk än ryska… kanske det helt enkelt finns mest ryska turister i St Petersburg.
Det skulle förstås ha gett oss mera om guidningen skulle ha varit på engelska och vi skulle ha förstått historien bakom sevärdheterna som vi passerade förbi. Det var ändå rätt så avkopplande att bara sitta och titta på alla fina byggnader och njuta av den svala brisen från floden. Turen tog 1 h och jag kan varmt rekommendera en flodkryssning som ett bra sätt att uppleva mera av staden.







Rysk middag – blinier och pelmeni
På kvällen gick vi och äta middag på restaurang Yat som vi hade hittat på Tripadvisor. Bekvämt nog låg den på samma gata som vi bodde på. Här var både servicen och maten bra! Jag beställde blinier. Hemma i Finland har jag alltid ätit blinier som små tjocka plättar, men här fick jag tre stycken stora pannkakor. På andra menyer som jag tittat på tidigare hade det också stått ”blinier=pancakes”. Kanske jag alltid ätit blinier på fel sätt… Till huvudrätt åt jag pelmeni – en slags rysk ravioli som oftast har köttfyllning, mina hade zucchini och ricottaost. Pelmenina serverades med smör och crème fraiche, mycket gott! Crème fraiche verkar för övrigt serveras till det mesta och dill är kryddan som används i typ alla maträtter.

Drink på en fin takterrass
Efter middagen gick vi till High So Terrace – en takterrass som vi såg när vi första kvällen tittade ut över staden från Isakskyrkan. En terrass med fin utsikt och fina drinkar. På restauranger var drinkpriserna ofta 3-4 euro, men här kostade en drink 15 euro, så vi nöjde oss med ett glas vin.

Broöppning vid floden Neva
Under sjöfartssäsongen (april – november) öppnas broarna över floden Neva under natten för att låta stora färjor passera förbi. Speciellt fredag och lördag kvällar samlas folk vid floden för att titta på broöppningen. Vi kom dit kl.00.30 och då hade folk redan samlats vid floden för att titta. En stund senare samlades flodbåtarna i skaror framför bron för att vänta på att bron skulle lyfta. Bredvid oss pågick en eldshow och det såldes upplysta ballonger. Lite efter kl.01.00 öppnades bron. Människor jublade och det spelades musik i bakgrunden. Det kändes som nyårsafton. Broöppningen var snabbt förbi och folk började vandra i skaror tillbaka till centrum.


Besök in till Blodkyrkan
Sista dagen på vår weekend i St.Petersburg hann vi ännu gå in och se till Blodkyrkan. Jag brukar sällan komma ihåg hur kyrkorna ser ut inifrån efterhand, men den här var unik och imponerande. Jag trodde kyrkan skulle vara smyckad med guld, men istället var allt gjort i mosaik.



Lunch på St.Petersburgs äldsta vegetariska restaurang
Vi gick och hämtade våra väskor från hotellet och började sedan vandra mot tågstationen. Halvvägs stannade vi för att äta lunch på St. Petersburgs äldsta vegetariska restaurang, Botanika. Som förrätt beställde jag rysk sallad (ärter, morot, potatis och oliver med majonnässås) och som huvudrätt åt jag en god vegetarisk curry med bondost. En bra avslutningsmeny för en lyckad resa!




Tåg från St.Petersburg till Helsingfors
Tips! När man reser med tåg från St.Petersburg till Helsingfors ska man inte gå in från huvuddörren. Man ska istället gå till vänster runt hörnet och i ändan av byggnaden finns en liten sidodörr man går in genom. För att komma in till stationen har de sedan en säkerhetskontroll och på andra sidan av säkerhetskontrollen vill de genast se passet.
Tågresan från St.Petersburg gick bra och 3,27 h senare var vi tryggt tillbaka i lilla Helsingfors.

Rekommenderar en weekend i St.Petersburg
Jag är glad att vår resa till St.Petersburg äntligen blev av! Så nära, men ändå så annorlunda. Även om St. Petersburg är en stor stad är alla sevärdheter nära och jag upplevde att vi hann se och göra mycket redan under en helg. Jag kan absolut rekommendera en weekend i St.Petersburg!